ارز نیمایی که در میان عامه مردم به دلار نیمایی نیز معروف است، به سامانه الکترونیکی یکپارچه ارز کشور برای واردات و صادرات گفته میشود که در آن خرید کالاهای وارداتی و فروش کالاهای صادراتی انجام میگیرد. نیما مخفف عبارت “نظام یکپارچه معاملات ارزی” است. معمولاً شرکتها برای ثبت صادرات و واردات خود از این ارز استفاده مینمایند.
سامانه ارزی جدید بانک مرکزی با عنوان نیما با هدف تسهیل تامین ارز، ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز و امکان ایجاد فضای رقابتی برای صرافان در راستای تامین ارز متقاضیان در بهمن ۹۶ شروع به کار کرد.
سامانه ارزی نیما
مهمترین ویژگی سامانه ارز نیمایی امنیت معاملاتی است. این بدین معنی است که خریداران و فروشندگان ارز یا به عبارت دیگر عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان ارزی میتواند به سهولت درخواستهای خرید یا فروش خود را به صورت آنلاین ثبت کرده و معامله آنها از طریق صرافیهای مجاز موجود در نیما انجام میشود. در این سیستم واردکنندگان کالا و خدمات نقش تقاضاکنندگان ارز و صادرکنندگان نقش عرضهکنندگان را ایفا میکنند. در این میان صرافیهای بانکی و تضامنی نقش واسطهگران مالی را داشته و روند خرید و فروش را تسهیل میکنند. سامانه نیما بهعنوان حلقه مفقوده بین سامانه جامع تجارت و سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی ایفای نقش میکند. یکی دیگر از ویژگی های سامانه نیما، دسترسی تجار به طیف گستردهای از صرافیهای بانکی و تضامنی است و از این رو نیما میتواند رقابت سالمی بین صرافیهای موجود در این سیستم ایجاد کند.